fredag 23 september 2011

De falska lodjuren och de äkta.falskt lodjur. bild hämtad på svd.se

Svenska Dagbladet skriver idag om naturfotografen Terje Hellesö, som avslöjat att han har manipulerat sina prisbelönta bilder. Under flera år hade han producerat häpnadsväckande bilder av nära möten med lodjur, och blivit utsedd till Årets Naturfotograf 2010. 
Det var bara ett problem. Lodjuren var inklippta från andra fotografers bilder. Det var inte “äkta”. 
Det som började som skissbilder i photoshop för att få en idé om drömbilden, utvecklades till en hetsig dröm om att bli den störste naturfotgrafen - som gjorde en hel utställning med bara lodjursfoton. Bilder dök upp på Terjes blogg. Det verkade fullkomligt krylla av lodjur i skogarna kring Mullsjö - en mårdhund dök också upp vilket fick naturvårdare och biologer att ge sig ut med viltkamerorna eftersom de kan bära på rabies. 
En utställning med lodjursbilderna var planerad på Naturhistoriska riksmuseet.
Terje Hellesö säger till Svenska Dagbladet att han ville att folk skulle tro att han var bättre än han var. Att pressen växte på att han skulle kunna ta de här bilderna, att det vore rent av konstigt om han inte gjorde det. Photoshop blev den enkla självmedicineringen mot dålig självkänsla. Men fler och fler började konfrontera honom med innehållet - journalister, jägare och experter ifrågasatte mängderna lodjur. Och bubblan sprack.

Men känslan fanns där ändå, oavsett var lodjuren kommer från. Det suddiga lövskimret runt det tysta djuret. De skygga, overkliga kattdjuren. Den intensiva blicken. En stark och suggestiv skildring av naturen - eller vad vi vill att naturen ska vara. 
Jag hoppas verkligen att utställningen på Naturhistoriska ändå blir av. Låt den heta “De falska lodjuren och de äkta”. Spåra upp upphovsmakarna till allt klippmaterial, och låt utställningen avspegla det brus av bilder och intryck som flödar omkring oss. Jag hade älskat en fotoutställning där det klassiska fältet av naturfotografi vidgas och inkluderar komplicerade frågor om äkta och falskt, och vart vår tids jakt på status och framgång kan driva människor.

Läs artikeln

1 kommentar:

tratt sa...

Hej. nu tittade jag in här för första gången på länge och blev återigen påmind om vilka vassa naglar du sitter och knackar tangenterna med. du skriver verkligen jäla bra, och kul.
det gäller såklart även vykort från olika avkrokar. kom att tänka på ditt ryska litterära verka som jag bara började läsa. fortsätter gärna vid tillfälle.
ha det och hoppas vi ses snart/ Jonis